Veldhoekpraat

Rijke geschiedenis

De Veldhoek ademt een en al historie. Niet dat het helemaal teruggaat naar de tijd van de postkoetsen, maar het dateert wel van net voor de Tweede Wereldoorlog. Het was Gerard (in de volksmond Gait) van Tongeren die de bouw van het café  in gang heeft gezet en het de naam ‘Aver Heino’ gaf. Ongetwijfeld was het een verwijzing naar de proefboerderij aan de overkant van de weg die al vanaf 1929 actief was.

De kavel waarop het café is gebouwd, bestond uit veldgrond. De restanten zijn nog steeds zichtbaar op zo’n honderd meter van en aan dezelfde kant als De Veldhoek. Volgens de overlevering was de moeder van Gerard van Tongeren niet zo blij met de komst van de kroeg, maar ze moest wel het onderspit delven. Overigens is de familie van Tongeren trouw aan de buurt gebleven, want het zijn nog steeds de buren van De Veldhoek.

De horecagelegenheid heeft door de jaren heen een aantal memorabele eigenaren gekend. Soms waren ze amper bekend bij hun eigen naam en slechts bij de bijnaam. Zo was er Bernard van de Duvel (Bernard Luttenberg) en Rooie Gait (Gerard Tielbeke).Laatstgenoemde verkocht het etablissement aan Jan Blom die een behoorlijke carrièreswitch maakte. Van bouwvakker tot kroegbaas, maar zijn handigheid kwam goed van pas bij de bouw van een grotere zaal. Ook werd Aver Heino uitgebreid met een zwembad en een speeltuintje. Een genot voor de buurtkinderen natuurlijk!

Zo is in de loop der jaren veel veranderd, afgebroken en weer opgebouwd. Zeker ook door de laatste eigenaren Tonny Geerts en daarna het echtpaar Jo en Ellen Lipman dat in 1992 de sleutel in handen kreeg. Het pand ging vanaf dat moment door het leven als ‘De Veldhoek’. Zij legden meer de nadruk op het restaurant en waren ook verantwoordelijk voor de uitbreiding met een zaal voor bruiloften en partijen.

Zo hebben De Veldhoek en al z’n voorgangers altijd bekend gestaan om gastvrijheid en zeker de laatste decennia ook voor eerlijk en puur eten. Oftewel: goed eten voor een nette prijs. Dat is zeker ook de insteek van Wilco van Dam die er vanaf april 2020 de scepter zwaait.  
Klink hieronder voor de eerste blog van Wilco: ‘Kind van de streek’

De kavel waarop het café is gebouwd, bestond uit veldgrond. De restanten zijn nog steeds zichtbaar op zo’n honderd meter van en aan dezelfde kant als De Veldhoek. Volgens de overlevering was de moeder van Gerard van Tongeren niet zo blij met de komst van de kroeg, maar ze moest wel het onderspit delven. Overigens is de familie van Tongeren trouw aan de buurt gebleven, want het zijn nog steeds de buren van De Veldhoek.

De horecagelegenheid heeft door de jaren heen een aantal memorabele eigenaren gekend. Soms waren ze amper bekend bij hun eigen naam en slechts bij de bijnaam. Zo was er Bernard van de Duvel (Bernard Luttenberg) en Rooie Gait (Gerard Tielbeke).Laatstgenoemde verkocht het etablissement aan Jan Blom die een behoorlijke carrièreswitch maakte. Van bouwvakker tot kroegbaas, maar zijn handigheid kwam goed van pas bij de bouw van een grotere zaal. Ook werd Aver Heino uitgebreid met een zwembad en een speeltuintje. Een genot voor de buurtkinderen natuurlijk!

De Veldhoek brigade

Laat één ding duidelijk zijn: we zijn hartstikke trots op De Veldhoek brigade. Ons team van medewerkers is een uitgebalanceerde mix van ervaren rotten en jonge honden. En van wereldreizigers tot teamleden die de skyline van Heino moeten blijven zien. Het gaat net iets te ver om elk teamlid afzonderlijk voor te stellen. We beperken ons daarom tot drie gezichten die elk een ‘afdeling’ binnen De Veldhoek vertegenwoordigen. Aangenaam kennis te maken!

Wilco van Dam

Eigenaar en gastheer

Dat is eigenlijk heel logisch, want Wilco is een kind van de streek. Zijn wieg stond in Wijthmen, hemelsbreed op slechts enkele kilometers van De Veldhoek, waar zijn ouders een prachtige boerderij bestierden. Inmiddels zijn ze wat kleiner gaan boeren. Waar? Juist, in de Veldhoek!

Wilco was al op jonge leeftijd in de horeca te vinden om daar zijn eerste centen bij elkaar te sprokkelen. De liefde was zelfs zo groot dat hij – ondanks z’n afkeer van studieboeken – koos voor de Hogere Hotelschool. Waar hij zichzelf misschien nog wel het meest verbaasde door de opleiding met gemak en succes af te ronden. Dat Wilco van afwashulp zou uitgroeien tot bedrijfsleider en nu tot horecaondernemer is voor vrienden en familie dus eigenlijk geen verrassing.

Dit is Wilco: “De Veldhoek is er voor iedereen. Voor de boer op klompen en voor de directeur in een net pak. Het liefst samen aan de stamtafel.”

John Bode

Chef-kok

John heeft door de prettige samenwerking in de keuken van een ander etablissement al jaren een klik met Wilco. Twee (horeca)zielen één (culinaire) gedachte zullen we maar zeggen. John is  door z’n grote ervaring – in de goede zin van het woord – een beest in de keuken. Loopt niet weg voor hard werken en stopt net zo veel passie in het maken van een uitsmijter als in een driegangenmaaltijd. Of in een proeverij van voorgerechten. Of in een heerlijke sorbet die in de zomer op het terras wordt geserveerd.

Dit is John: “Natuurlijk is de menukaart leidend, maar met dank aan onze leveranciers wil ik dat we aan tafel altijd kunnen zeggen: “Maar, we hebben ook nog iets bijzonders.”

Annie Grote Ganseij

Serveerster en rots in de branding

Annie is bij wijze van spreken geboren met een dienblad in de handen. En als ze niet rondgaat met een dienblad vol drankjes of een schaal met overheerlijke hapjes, dan staat Annie achter de bar om de drankjes op tijd klaar te zetten. Annie kent elk hoekje van De Veldhoek en is al decennia trouw aan de horecagelegenheid. Ze hoeft niet zo nodig op de voorgrond, maar vooruit nu moet het maar een keer. Omdat ze ook model staat voor al het bedienend personeel dat elke keer weer paraat staat voor de gasten.

Dit is Annie: “Het voelt bijna niet als werken als je een bijdrage mag leveren om gasten een fijne en gezellige avond te bezorgen.”

De Buurt

Als je zoals De Veldhoek deel uitmaakt van het buitengebied tussen Heino en Lemelerveld, dan heb je als horecagelegenheid ook een sterke sociale functie. Van oudsher is er dus een warme band tussen de omwonenden en De Veldhoek. En als ‘kind van de streek’ is Wilco van Dam natuurlijk de laatste die roet in het eten wil gooien.

Sterker nog: hij omarmt waar mogelijk zelfs de status van buurthuis. Zo kun je in de bourgondische huiskamer van De Veldhoek dus klaverjassers aantreffen. Of biljarters. Of mannen en vrouwen uit de buurt die even samen willen genieten van een hapje en een wijntje of een prachtig speciaal bier van de wisseltap.

Bovendien is De Veldhoek ook het ‘clubhonk’ van buurtverenigingen De Veldhoekers en De Veldslovers. En van de Averboys, de kameradengroep met organisatietalent en diepe wortels in de agrarische sector.

Reserveer een plekje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Formulier en reservering methode nader bespreken

    Tijdstip*